boy maakt het al 5 jaar mee

Op zondag 14 april is de 5e editie van de open bedrijven dag voor productiebedrijven in Noord-Limburg, de Dag van de Maakindustrie. Een mooie gelegenheid om met initiatiefnemer en organisator Boy Haenen terug te blikken. 

MAAKBEDRIJVEN ZICHTBAAR MAKEN
Boy kijkt met een grote glimlach terug op de periode waarin hij tot het idee voor de Dag van de Maakindustrie kwam. ‘’Ik was toen pas een paar jaar bezig met het organiseren van evenementen als zelfstandig ondernemer. In de Maaspoort organiseerden we met drie partijen een groot jaarlijks congres en zodoende kwam ik in gesprek met ondernemers en directeuren in de zogeheten maakindustrie. Zij vertelden vaak over de grote uitdaging om personeel te vinden. Dat vond ik op zich niet zo gek omdat maakbedrijven in de regio relatief weinig naamsbekendheid hebben, terwijl bedrijven in andere grote sectoren in onze regio, zoals de logistiek en agri & food sector wel heel zichtbaar zijn.’’ Dus kwam Boy op het idee om in het voorjaar van 2018 een dag te organiseren waarbij meerdere productiebedrijven tegelijkertijd de deuren open zetten. Met een goed georganiseerde marketingcampagne komen de bezoekers uit nieuwsgierigheid vast wel een kijkje nemen was de gedachte. ‘’En die opzet viel goed in de smaak want er deden meteen al 11 productiebedrijven mee, klein en groot, bekend en onbekend. Die mochten samen meer dan 3.000 bezoekers verwelkomen die erg enthousiast waren. Ik vond het heel bijzonder dat ik als startende ondernemer zoveel vertrouwen kreeg van al die maakbedrijven én de bezoekers.''

DE OLIEVLEK
In de jaren die volgden groeide de Dag van de Maakindustrie flink, ondanks een noodzakelijke pauze tijdens die wereldwijde pandemie. ‘’Dat maakte het onmogelijk om een open bedrijven dag te organiseren omdat het ofwel niet mocht ofwel te riskant was. Het evenement zat toen flink in de lift en gelukkig heb ik na de pandemie door kunnen pakken.’’ De open bedrijven dag groeide van 2 gemeenten naar 11 gemeenten, verspreid over twee edities, een in Noord- en een in Midden-Limburg. In totaal hebben al 51 verschillende bedrijven de afgelopen jaren de deuren geopend voor bezoekers. Gemiddeld telt iedere editie nu tussen de 4.500 en 5.000 bezoekers. ‘’Het is leuk om te zien dat de inwoners uit de regio echt enthousiast zijn over de bedrijven ‘in hun eigen achtertuin’, die ze hoge waarderingscijfers geven. De medewerkers vertellen zichtbaar met veel trots over hun werk tijdens de bedrijfsbezoeken en die leiden dan ook daadwerkelijk tot het werven van nieuwe medewerkers.’’ Het grootste compliment is misschien wel dat Optiwa uit Reuver alle 5 edities in Noord-Limburg mee heeft gedaan. Hier werd je als bezoeker tijdens de allereerste open dag deelgenoot in het productieproces en maakte je je eigen telefoonhouder.

CREATIEVE MAAKINDUSTRIE
Boy is sowieso erg te spreken over de maakindustrie vertelt hij. ‘’Het is een sector die lange tijd onterecht onderbelicht is geweest. Er werken daar zoveel mensen met zoveel passie aan de mooiste producten die de hele wereld over gaan én bij veel mensen in het dagelijks leven een belangrijke rol spelen. Van onderdelen voor je auto of medische apparatuur die het ziekenhuis gebruikt tot machines die het eten dat ’s avonds op je bord ligt veilig verwerken. Het is ook een creatieve sector die steeds weer alles uit de kast haalt om de bezoekers tijdens de open bedrijven dag op een positieve manier te verrassen.’’ Zelf heeft Boy waarschijnlijk al 70 tot 80 productiebedrijven in Noord- en Midden-Limburg van binnen mogen zien. Waarbij er voor hem steeds weer een nieuwe wereld open gaat en hij zich vaak verwondert hoe inventief productieprocessen in elkaar steken. Als het aan hem ligt komt daar voorlopig geen einde aan. ‘’Er zijn nog voldoende mooie productiebedrijven met interessante productieprocessen om te ontdekken en aan het grote publiek te laten zien, in de wijde omgeving.’’

Benieuwd naar het resultaat van de 5e editie van de Dag van de Maakindustrie in Noord-Limburg? Op zondag 14 april kun je het met eigen ogen zien bij 11 bedrijven die voor iedereen de deuren open zetten.

aanmelden

boy_haenen.jpg
20240403 - Shoot Dag van de Maakindustrie -12.jpg

Boy Haenen met rechts Eric van Bree van Optiwa, alle edities enthousiast deelnemer en aanspreekpunt.

boy_haenen113.jpg
20240403 - Shoot Dag van de Maakindustrie -09.jpg

De telefoonhouder die bezoekers in 2018 zelf mochten maken bij Optiwa.

boy_haenen112.jpg
20240403 - Shoot Dag van de Maakindustrie -05.jpg

Links Eric van Bree,  al 30 jaar in dienst bij Optiwa en in het midden Ton Wullms, 25 jaar in dienst als directeur van Optiwa. 

boy_haenen111.jpg